Cerință de includere a lustrației în programele electorale ale partidelor

Asociaţia „Hyde Park” din Chișinău a lansat un apel către clasa politică „să demonstreze maturitate şi curaj, să se angajeze public să includă în programul electoral lustrația ca obiectiv”, astfel încât după alegerile parlamentare să fie propusă o Lege a Lustrației.

„În toate statele din Europa de Est care au vocaţie europeană un astfel de proces a avut loc şi, astfel, societatea a demonstrat că se poate autosalubriza”, își justifică cerința „Hyde Park”.

„Credem că desecretizarea arhivelor partidului unic bolşevic-comunist, ale NKVD şi KGB, precum şi actele emise de alte organe opresive ale URSS ar fi un prim pas spre însănătoşirea societăţii. Interzicerea prin lege a deţinerii unor funcţii decizionale în stat pentru cei care au elaborat, semnat ordine împotriva oamenilor liberi, precum şi pentru cei care au executat ordine ilegale, ar constitui o premisă sigură pentru democratizarea reală a R. Moldova”, se menționează în apelul citat.

„Vrem să ştim în ajun de alegeri parlamentare cine dintre concurenţii electorali e dispus, odată ajuns în Legislativ, să voteze şi să pună în practică „Legea Lustrației”, menționează autorii apelului.

„Hyde Park” este o asociație fondată în 2003, dar radiată din registrele ministerului Justiției în 2008. Activează în prezent ca ONG neformal. „Hyde Park” militează, în principal, pentru libertatea de exprimare şi dreptul la informare. Pe parcursul anilor a organizat diverse acțiuni de protest, în special, la Chișinău. | PUTEREA.info

Foto: romaniacurata.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*