CoE va oferi expertiză juridică pe subiectul invalidării alegerilor din Chișinău

Prim-ministrul Pavel Filip a avut, luni, la Strasbourg, o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.

În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au efectuat un schimb de opinii privind evoluţiile politice curente din Republica Moldova și dialogul dintre țara noastră şi Consiliul Europei.

Pavel Filip și Thorbjørn Jagland au analizat realizările după primul an de implementare a Planului de acțiuni al Consiliului Europei (CoE) pentru Moldova 2017-2020, lansat oficial la Chişinău, la 30 mai 2017. În special, s-a vorbit despre proiectele privind prevenirea şi combaterea discriminării, controlul asupra corupţiei prin prevenirea actelor de corupție şi aplicarea legii, promovarea libertăţii mass-media, a pluralismului de opinii şi a sistemului de justiție penală.

Un subiect aparte al discuțiilor l-a constituit reforma sistemului electoral.

Secretarul General Thorbjørn Jagland a reiterat sprijinul acordat R. Moldova din partea Consiliului Europei și necesitatea intensificării eforturilor de reformare a sectorului justiției, cu accent pe independenţa, imparţialitatea şi integritatea magistraţilor, combaterea spălării banilor şi a corupţiei, garantarea proceselor electorale libere şi corecte.

Cei doi oficiali au discutat situația privind invalidarea alegerilor din municipiul Chișinău și anunțul făcut de prim-ministru și președintele Parlamentului privind crearea unui grup de lucru în Legislativ pentru  analiza prevederilor care reglementează restricțiile în perioada electorală. Secretarul General Jagland a confirmat disponibilitatea Consiliul Europei de a oferi expertiză juridică și a împărtăși bunele practici ale CoE în acest domeniu.

Foto: gov.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*