Controlul asupra „Victoriabank” a fost preluat de BERD și Banca Transilvania

Banca Transilvania a devenit acționar al Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din R. Moldova, având o participație de peste 66% împreună cu BERD.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, citat de Mold-Street, Banca Translivania şi BERD sunt acționari majoritari ai Victoriabank şi parteneri strategici pentru susținerea antreprenorilor şi economiei Republicii Moldova.

Din anunţul băncii rezultă că deocamdată a cumpărat doar pachetul de 39,2%, deţinut de afaceristul rus Serghey Lobanov prin firma Insidown LTD din Cipru, iar restul de 27,65% sunt cota BERD.

Pentru cota lui Lobanov, Banca Transilvania a oferit un preț foarte bun – de 766,5 milioane lei, sau circa 37 milioane euro (circa 43,5 milioane de dolari).

Prețul este de aproape de opt ori mai mare decât cel nominal: 78,21 lei pentru o acțiune cu o valoare nominală de 10 lei. Acesta ar putea să nu fie prețul final, iar astfel valoarea Victoriabank este evaluată la 95-100 de milioane de euro.

Banca Transilvania a anunțat în noiembrie 2017, planul de a investi în R. Moldova, iar între timp a primit aprobarea pentru achiziţie din partea autorităţilor de supraveghere din România şi R. Moldova – Banca Naţională a României, Banca Naţională a Moldovei şi Consiliul Concurenţei din R. Moldova.

Foto: zf.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*