Creditele bancare devin mai accesibile

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a adoptat hotărârea cu privire la diminuarea ratei de bază aplicate la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 0.5 puncte procentuale, de la 7.5% până la 7.0% anual.

Hotărârea prevede diminuarea ratei de bază la creditele overnight cu 0.5 puncte procentuale, de la 10.5% până la 10.0% anual; la depozitele overnight cu 0.5 puncte procentuale, de la 4.5% până la 4.0% anual.

Totodată, BNM a decis să mențină norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40.0% din baza de calcul. A fost dispusă și menținerea normei rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14.0% din baza de calcul.

Decizia a fost luată în baza ultimelor analize macroeconomice și asumări aferente noii runde de prognoză a inflației pe termen mediu. Experții BNM menționează că presiunile inflaționiste pe termen mediu s-a atenuat pe fundalul temperării activității economice.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc la 29 noiembrie a.c.

Foto: moldova24.info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*