Creștere spectaculoasă a investițiilor atrase în Zonele Economice Libere

Investiții de peste 62 mil. USD au fost atrase, în primele nouă luni ale acestui an, în cele șapte zone economice libere din R. Moldova, în creștere cu circa 40%. Prin urmare, volumul total al investițiilor s-a ridicat la 350 mil. USD, de la începutul activității acestora.

Vicepremierul, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmâc, a specificat, joi, într-o conferință de presă că numărul angajaților în aceste zone este de aproximativ 11 mii de persoane, ceea ce reprezintă o majorare de peste 63% față de aceeași perioadă a anului precedent.

„Până la finele anului prognozăm o creștere a numărului angajaților de până la 12 500, iar în următorii doi ani de până la 25 000 de oameni. Majorarea se datorează unor investiții făcute în aceste zone prin intermediul unor proiecte aplicate în special în zonele din Bălți și în subzonele sale.  Astfel, la Bălți planificăm ca în următorii doi ani să extindem numărul de persoane angajate cu 10 mii, la Vulcănești cu 2000, iar la Otaci – cu 300, fapt pentru care au fost deja identificați investitori”, a menționat Calmâc, citat de Moldpres.

Potrivit datelor prezentate, cele mai multe investiții s-au făcut până în prezent în zona economică din Bălți – circa 150 mln. de dolari, după care urmează zonele economice din Ungheni și Chișinău – câte 70 mln de dolari.

„În următorii doi ani așteptăm investiții până la 280 mln de dolari, dintre care 250 mln sunt destinate ZEL Bălți, după care 10 mln de dolari – Vulcănești, 4 mln – Taraclia și 15 mln – Otaci. Volumul de producție, până la 1 octombrie curent, este de 3,7 miliarde lei, până la finele anului preconizăm un volum de producție de până la 5,1 miliarde lei. Producția  este diversă, pornind de la huse pentru scaune, cablaj pentru mașini, materiale de construcție și produse textile. Totodată, ponderea exporturilor în acest sector este de 22%. Anul curent s-a reușit deschiderea a 4000 de locuri de muncă, însă ne propunem mai mult în anul care vine. La fel, prognozăm pentru anul 2018 o creștere a investițiilor cu 5%”, a spus Octavian Calmâc.

Ministerul Economiei și Infrastructurii mai anunță că în perioada următoare în unele ZEL urmează a fi realizate noi proiecte investiționale, care vor facilita creșterea volumului investițiilor, precum și crearea unui număr mare de noi locuri de muncă.

Moldpres

Foto: moldpres.md

3 Comments

  1. debirocratizarea, reducerea organelor de control, combaterea controalelor abuzive – evident trebuie sa motiveze investitorii sa dezvolte afacerile si sa creeze noi locuri de munca!

  2. Crearea ZEL-urilor e cea mai buna realizare a guvernului. Practic mult depinde de guvernare ca investorii sa-si creeze afaceri.

  3. cu 63% mai multi angajati in aceste zone. Va dati seama cate locuri de munca s-au creat acolo?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*