Cum a vrut Rusia să pună pe butuci Moldova

realitatea.md

Declanșarea crizei politice și financiare din 2014 a fost strategia Rusiei pentru R. Moldova, una pe termen lung şi ține de recuperarea/menţinerea sub control a acestui teritoriu.

Potrivit jurnalistului Victor Nichituș, strategia rusă a fost simplă, devalorizarea monedei naționale prin devalizarea băncilor moldovene și coruperea pasivă a principalilor lideri ai formațiunilor pro-europene (PLDM și PL), care au știut că din sectorul financiar bancar al RM a dispărut un miliard de dolari.

„Politicienii moldoveni care au intrat în anul 2014 în Parlamentul RM au crezut că votul primit le-ar aparține. Nimeni nu s-a interesat de proveniența banilor donați de Platon formațiunilor lor politice. Criza politico-financiară a anului 2015 a demonstrat că aceste formațiuni politice nu erau independente, liderii lor erau proprietatea finanțatorilor din umbră ai acestor partide”, scrie Nichituș într-un articol publicat pe blogul său.

Autorul articolului observă că stabilizarea financiară a RM s-a făcut cu ajutorul României, iar sprijinul rambursabil de 150 de milioane de euro acordat guvernului Filip la începutul anului 2016 a fost condiționat de startul reformelor din sectorul bancar, dar și de tragerea la răspundere a celor care au făcut posibile delapidările din băncile moldovenești.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*