Cum explică experții întărirea leului moldovenesc

adevarul.md

Aprecierea leului moldovenesc din ultima perioadă pe piața valutară este un fenomen artificial, datorat intervențiilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), consideră unii experții. Economiștii prognozează că aprecierea monedei naționale se va menține până la începutul verii.

Deși după alegeri, moneda națională de obicei se depreciază, totuși pe piața valutară leul moldovenesc păstrează tendințe de apreciere. Expertul Veaceslav Ioniță explică această apreciere a monedei naționale prin implicarea Băncii Naționale.

„BNM intervine destul de agresiv și exagerat, dar cred că BNM ar trebui să permită o ușoară depreciere a valutei (…). Din cauza cererii sporite de valută ar trebui să asistăm la o depreciere ușoară a leului, însă datorită intervenției BNM asistăm la o apreciere a leului în condiții anormale”, afirmă Veaceslav Ioniță.

Pe de altă parte, expertul Roman Chircă este de părere că aprecierea leului față de principalele valute de referință a fost cauzată și de unii factori internațional, dar și locali. El prognozează că tendințele de apreciere a leului ar putea persista până la vară.

„În luna martie are loc procesul de schimbare a vectorilor și creștere a exporturilor, care duce suplimentar la un surplus de valută pe piață. În mare parte nu e vorbă de o fluctuație semnificativă în sensul aprecierii leului moldovenesc, mai degrabă se resimte efectul parității euro-dolar, de pe piețele internaționale, cu un vector pronunțat de depreciere a euro și fortificare a dolarului american. Tendințele de apreciere a monedei naționale se vor menține cel puțin până la începutul verii, pe fundalul creșterii exporturilor în procesarea agricolă din stocuri”, a menționat Roman Chircă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*