Decizie „excepțională” a Comisiei Europene cu privire la R. Moldova

Uniunea Europeană a decis să dubleze contingentele de export fără taxe vamale negociate în Acordul de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) cu R. Moldova pentru mere (de la 40 de mii de tone la 80 de mii), pentru prune (de la 10 de mii de tone la 20 de mii de tone), pentru struguri (de la 10 de mii de tone la 20 de mii de tone).

Decizia a fost luată ieri de Comisia Europeană.

În cadrul unei discuții cu premierul Iurie Leancă, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş a anunţat exporturile produselor moldoveneşti pe piaţa europeană vor putea fi făcute chiar de la 1 august a.c..

Dacian Cioloș a spus că, în mod excepţional, pentru acest an, Uniunea Europeană a decis să dubleze contingentele de export fără taxe vamale negociate în Acordul de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) pentru mere, pentru prune, pentru struguri.

DCFTA urma să fie aplicat de la 1 septembrie şi nu de la 1 octombrie cum era prevăzut iniţial, însa producătorii moldoveni, care vor exporta în cadrul acestor contingente suplimentare, vor beneficia de aceste măsuri începând cu luna august. Chiar dacă decizia va fi formalizată de Comisia Europeană în luna septembrie, taxele vamale plătite de exportatorii moldoveni pe piaţa europeană după 1 august, vor fi rambursate.

Decizia Comisiei Europene a fost luată pe fundalul interzicerii importurilor de către Federația Rusă a conservelor de fructe şi legume moldovenești. Anterior, Rusia a impus embargo asupra fructelor moldoveneşti pentru că acestea ar fi fost contaminate cu „insecte periculoase”.| PUTEREA.info

Foto: paginaeuropeana.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*