Dezastru în sondaje pentru Năstase. Nu l-a ajutat nici Maia Sandu

Abandonul curseu prezidențiale nu ii-a salvat liderului DA, Andrei Năstase, viitorul politic. Se pare că acesta a făcut o mișcare strâmbă, iată de ce încrederea în el și în PPDA a scăzut semnificativ.

O confirmă și ultimul sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, potrivit căruia ratingul lui Năstase și al PPDA au scăzut vertiginos. Pe de altă parte, candidatul PDM la funcția de președinte al R. Moldova, Marian Lupu, rămâne pe locul doi în topul preferințelor la prezidențiale, asta chiar dacă Năstase și-a anunțat susținerea pentru Maia Sandu.

Dintre respondenții care au menționat că vor participa la alegerile prezidențiale și au fost în stare să facă o alegere întemeiată, 46,4% ar vota pentru liderul PSRM, Igor Dodon; 15,1% – pentru preşedintele PDM, Marian Lupu; 14,9% – pentru lidera PAS, Maia Sandu; 8,9% – pentru liderul PPDA, Andrei Năstase; 5,6% – pentru preşedintele PPEM, Iurie Leancă; 5,0% – pentru candidatul PPPN, Dumitru Ciubașenco.

Liderul PDM, Marian Lupu, rămâne mai departe pe locul doi, ratingul său majorându-se în decurs de o lună cu aproape trei puncte procentuale, în timp ce al Maiei Sandu a scăzut de la 16,1%, în septembrie, la 14,9%. Asta chiar dacă între timp a i s-a alăturat și gruparea Țopilor. Este de menționat că datele pe teren au fost colectate în perioada 9-18 octombrie, adică parțial în timpul în care Năstase anunțase că va renunța în favoarea Maiei Sandu și parțial după ce a făcut-o deja.

Intenția de vot pentru Năstase a scăzut, n doar o lună, de la 14% la 9%. Acest lucru s-ar putea explica prin abandonul curesei electorale. Dar decizia de a renunța i-a scăzut și ratingul personal al lui Năstase, astfel că acum Marian Lupu se bucură de mai multă încredere decât el.

Totodată, intenția de vot pentru PPDA în octombrie în comparație cu luna septembrie a scăzut de la 9,5% la 7,8%, ceea ce demonstrează că decizia lui Năstase a fost una greșită și a făcut să-și piardă din electorat.

Foto: gandrabur.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*