Dobândirea cetățeniei RM prin recunoaștere, simplificată

Procedura de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere a fost simplificată. Prevederea este valabilă pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, născute pe teritoriul țării noastre, indiferent dacă acestea dețin cetățenia altui stat și dacă domiciliază în țară sau în străinătate.

Modificările au fost operate la Legea cetățeniei, care au intrat în vigoare la sfârșitul săptămânii trecute.

Potrivit Agenției Servicii Publice, persoanele vor fi recunoscute ca cetățeni ai R. Moldova din momentul depunerii cererii în acest sens. Doritorii din țară se pot adresa la orice Serviciu eliberare a actelor de identitate sau centru multifuncțional al Agenției Servicii Publice. Cei aflați peste hotare pot depune cererile la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale R. Moldova. La înregistrarea cererii, solicitanții prezintă actul de identitate aflat în posesie și documentele de stare civilă. Solicitanții care nu posedă acte vor fi identificați conform procedurii stabilite de legislația în vigoare.

Potrivit datelor statistice, dobândirea cetățeniei RM prin recunoaștere este cea mai solicitată procedură. Circa 85% din solicitanţi optează pentru acest procedeu.

Anul trecut au fost depuse peste 1500 de cereri pentru obținerea cetățeniei moldovenești, 1309 dintre acestea vizau dobândirea prin recunoaștere. În primul trimestru al anului curent au fost înregistrate 287 de cereri, dintre care 245 au fost examinate conform procedurii de recunoaștere.

Foto: economica.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*