Dodon a anunțat cinci soluții prin care își propune să doboare Parlamentul

Președintele Igor Dodon a declarat, marți, într-un briefing că a semnat un proiect de modificare a Constituției care conține cinci soluții pentru dizolvarea Parlamentului și anunțarea de alegeri parlamentare anticipat.

După alegerile prezidențiale de anul trecut, Președintele are suficientă legitimitate pentru insista pe implementarea unor proiecte de legi pe care le cer cetățenii, iar majoritatea populației, spune Dodon, cere alegeri parlamentare anticipate.

Președintele a declarat că a identificat cinci cazuri suplimentare când Parlamentul poate fi dizolvat și anunțate alegeri parlamentare anticipate și, în acest sens, propune amendarea art.85 din Constituție.

Igor Dodon propune ca dizolvarea Parlamentului să fie făcută de către președinte 1) după consultări cu fracțiunile parlamentare; 2) în cazul dacă Parlamentul nu a implementat în decurs de 12 luni voința poporului exprimată într-un referendum consultativ; 3) în cazul în care un referendum pentru demiterea președintelui s-a soldat cu rezultat negativ; 4) dacă Parlamentul nu a reușit să adoptate bugetului țării în două luni de la începutul exercițiului financiar și 5) Parlamentul poate fi dizolvat printr-un referendum inițiat de șeful statului.

Președintele Igor Dodon a declarat că a semnat o adresare către spicherul Andrian Candu în care solicită sprijinul deputaților. „Dacă nu voi reuși să acumulez 34 de semnături ale deputaților până la 24 martie, voi recurge la acumularea de semnături și organizării unui referendum în acest sens”, a declarat Igor Dodon.

Foto: jc.md

4 Comments

  1. Acestea nu sunt solutii ci trimiteri directe catre Rusia si Putin. Constitutia e legea suprema in stat, deci nu trebuie modificata cum ii trasneste in cap lui Dodon.

  2. Aici trebuie de-i mulțumit din greu lui Năstase si lui Maia că au vrut președinte ales de popor, iaka na poftim luați-vă-l, vedeți că e face tot posibilul să rupă acordul de asociere și să pună batista pe țambal ?

  3. Nu il mai inteleg pe Dodon. La Moscova spune ca nu vrea anticipate, acum spune ca vrea. Lipsa de consecventa si dupa cum a spus si Candu, un presedinte care inainteaza ultimatumuri nu este un presedinte serios. Dodon este un minciunos si populist!

  4. Daca nu era Russia stapina 20 de ani in Moldova azi nu aveam bot gros de alui Dodon, care a ajuns sa ne spuna ca el tine constitutia la WC.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*