Dodon: dorim să facem majoritate parlamentară cu ACUM! Blocul ACUM se mai gândește

curentul.md

Partidul Socialiștilor se declară disponibil să creeze o „majoritate parlamentară, cu guvern funcțional, nicidecum nu minoritar, cu Blocul Politic ACUM. Dacă nu, atunci anticipate”.

Declarația a fost făcută de către președintele R. Moldova, Igor Dodon, liderul informal al PSRM, după ședința Consiliului Republican al formațiunii. „Nu a fost examinată astăzi, la Consiliul Republican, varianta de coaliție cu PDM”, a declarat șeful statului, citat de IPN.

În același timp, reprezentanții Blocului Politic ACUM au anunțat că au luat act de anunțul PSRM și vor veni cu un comentariu în timp util. Cele două partide constituente ale Blocului politic ACUM, PPPDA şi PAS, trebuie să se consulte și să vină cu o poziție comună.

„Doar am luat act, ulterior vom veni cu o declarație. Astăzi nu știu dacă reușim, dar în timp util, imediat ce ne consultăm și avem o poziție comună a blocului”, a spus Mihai Popşoi, vicepreședintele PAS.

PSRM a anunțat și care sunt condițiile pentru formarea majorității parlamentare cu Blocul ACUM. Este vorba despre susținerea inițiativelor socialiștilor de indexare a pensiilor de două ori pe an, de instituire a capitalului matern, anularea legii „prin care miliardul a fost pus pe umerii cetățenilor”. Socialiștii pledează pentru anularea așa-zisei Legi Anti-propaganda, pe adoptarea în redacție nouă a Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, astfel ca limba rusă să aibă statut de limbă de comunicare interetnică, precum și adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul UTA Găgăuzia.

PSRM mai solicită trecerea în subordinea Președinției a SIS, atribuții care i-au fost retrase în octombrie 2016. „Ceea ce ține de partajarea unor atribuții funcționale, poziția socialiștilor, care a obținut cel mai mare scor electoral, este că trebuie să-i revină funcția de președinte al Parlamentului, conducerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Apărării și funcția de vicepremier pentru reintegrarea țării”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit declarației adoptate de Consiliul Republican al PSRM cu privire la situația politică din țară, cea mai bună opțiune este asigurarea activității Parlamentului și evitarea alegerilor parlamentare anticipate. În Declarație se menționează că, din momentul aprobării rezultatelor alegerilor, PSRM a inițiat de trei ori negocieri cu cele două partide ale Blocului Politic ACUM, în pofida divergențelor ideologice, a scopurilor și a programelor politice. În cadrul ședinței s-a constatat că nu există nicio poziție constructivă din partea reprezentanților ACUM, care insistă pe guvern minoritar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*