Dodon jubilează! Băsescu a rămas fără cetățenia R. Moldova

Curtea Supremă de Justiție a respins recursul lui Traian Băsescu, în dosarul în care fostul președinte al României se judecă cu președintele R. Moldova, Igor Dodon, pentru că acesta i-a retras cetățenia moldovenească.

Astfel, fostul lider de la Cotroceni a rămas fără cetățenia Republica Moldova. Apărarea lui Traian Băsescu califică decizia instanței drept părtinitoare, în timp ce reprezentanții Președinției de la Chișinău o consideră legală.

Magistrații Curții Supreme de Justiție au menținut decizia Curții de Apel Chișinău prin care a fost lăsat în vigoare decretul lui Igor Dodon de anulare a cetățeniei acordate președintelui Traian Băsescu.

Decizia CSJ a fost publicată aseară târziu pe site-ul curții, deși inițial judecătorii au anunțat că vor pronunța verdictul în acest dosar pe 14 noiembrie.

Magistrații au concluzionat că a fost respectată procedura de retragere a cetățeniei, iar decretul Președintelui R. Moldova nu este arbitrar.

La baza deciziei, ar sta inclusiv faptul că Traian Băsescu nu a comunicat și nu a indicat că se află sub urmărire penală, fapt care constituie un impediment la obținerea cetățeniei R. Moldova, potrivit magistraților CSJ.

Avocatul lui Traian Băsescu, Andrei Bivol, califică drept părtinitoare decizia Curții Supreme de Justiție și consideră, potrivit Radio Chișinău, că a fost luată în mod netransparent.

Avocatul a mai declarat că toate căile de atac naționale au fost epuizate, dar Traian Băsescu nu a comunicat deocamdată dacă va acționa R. Moldova la CEDO.

Reprezentantul președintelui Igor Dodon, avocatul Maxim Lebedinschi, a spus că această decizie este una legală.

Traian Băsescu a primit cetățenia R. Moldova în 2016, iar în 2017 Igor Dodon i-a retras-o, la scurt timp după ce şi-a preluat mandatul. Traian Băsescu l-a dat în judecată pe Igor Dodon, însă atât prima instanță, cât şi Curtea de apel au respins cererea fostului președinte român.

Foto: agerpres.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*