Dodon nu simte nici un pericol din partea Găgăuziei

fb.com

Preşedintele Igor Dodon a declarat că nu vede un pericol din partea Autonomiei Găgăuze la adresa integrităţii Republicii Moldova. Despre aceasta el a declarat în cadrul unei emisiuni TV.

Întrebat despre inițiativa Găgăuziei de a înscrie în Constituția RM dreptul găgăuzilor la autodeterminare, în cazul în care RM îşi pierde statalitatea, președintele a reamintit că această prevedere este inclusă în legea Autonomiei Găgăuze.

„Această prevedere există în legea adoptată în 1994. Trebuie să recunoaştem că găgăuzii se tem de toate aceste discuţii despre posibila unire a Moldovei cu România. Toate acestea nu sunt serioase, dar ei văd aici o amenințare pentru ei înșiși. Și pun întrebări, doresc să aibă garanții că, în cazul unirii cu România, Găgăuzia va avea dreptul la autodeterminare. Nu văd niciun pericol în acest sens, ei doresc să înscrie în Constituție ceea ce este deja în lege”, a spus Dodon, citat de Infotag.

El a subliniat că „găgăuzii sunt susținători înflăcărați ai statalității Moldovei”.

„Găgăuzia spune clar că face parte din RM. Găgăuzii sunt mari statalişti și patrioți ai Moldovei, ei sunt pentru păstrarea statalității. Și nu este nevoie să se speculeze pe acest subiect al autodeterminării”, a subliniat Dodon.

Adunarea Populară a Găgăuziei a prezentat pentru discuții publice un proiect de amendamente la Constituția RM. Documentul prevede asigurarea în Constituţie a dreptului autonomiei la autodeterminare, în cazul în care republica își pierde statutul de stat independent.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*