Dodon, Putin și interesul rus pentru RM

fb.com

În cadrul vizitei președintelui Dodon la Moscova a fost reafirmat interesul Federației Ruse pentru alegerile parlamentare moldovenești din februarie 2019.

După revenirea la Chișinău, președintele Dodon a organizat o conferință de presă în care a declarat că produsele moldovenești vor putea fi exportate pe piața Rusiei tranzitînd teritoriul Ucrainei începând cu data de 31 ianuarie. De aici.

Interesul rusesc pentru Moldova dintre Prut și Nistru se vede cu ochiul liber, altfel nu i-ar face domnului Dodon atât de multe favoruri. Acest interes nu este dezinteresat, pentru toate aceste indirecte avantaje electorale socialiștii moldoveni vor trebui să plătească. Probabil, prin permanentizarea trupelor ruse nu doar în regiunea transnistreană.

Acest interes este unul permanent. În primăvara anului 2014, de exemplu, cu câteva luni înainte de semnare Acordului de Asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, forțe externe au încercat demiterea guvernului condus de Iurie Leancă. La data de 14 februarie 2014, doi deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, Valentina Stratan și Iurie Chiorescu, au anunțat că s-a încercat o tentativă de cumpărare a deputaților pentru un vot de demitere a cabinetului Leancă. Pentru cumpărarea deputaților moldoveni erau pregătiți 250 de mii de dolari. De aici

Imediat după apariția tentativei de corupere a deputaților moldoveni, Iurie Bolboceanu, pe atunci deputat, a anunțat că  părășește coaliția pro-europeană – gestul lui a întărit posibilitatea  că alianța pro-europeană poate pierde majoritatea parlamentară. O criză politică apărută înaintea semnării și parafării Acordului de Asociere ar fi pus la îndoială capacitatea politicienilor modoveni de a menține Moldova alături de Uniunea Europeană.

În martie 2018, Iurie Bolboceanu a fost recunoscut culpabil de trădare de patrie, fiind condamnat la 14 ani de închisoare. Potrivit procurorilor  ex-deputatul a fost racolat de către un asistent a atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldovaofițer sub acoperire al Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse.

Suficient pentru a presupune că această încercare de demitere a guvernului Leancă, la câteva luni înaintea semnării Acordului de Asociere al Republicii Moldov cu Uniunea Europeană, prin cumpărarea unor deputați din majoritatea AIE, a fost o acțiune a serviciilor de inteligență rusești.

Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova au semnat/ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la data de 2 iulie 2014.

În primăvara anului 2014, planurile ruse de a împiedica semnarea Acordului de Asociere,  au eșuat. Dar, vorba proverbului, s-a mers pe alte căi –  destabilizarea politică a statului moldovean prin devalorizarea leului și prăbușirea monedei moldovenești, ca urmare a dispariției unui miliard de dolari.

Sunt convins că devalorizarea leului moldovenesc ar fi trebuit să aibe loc în vara anului 2014, cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare – atacul la buzunarul cetățeanului ar fi dat un alt rezultat la parlamentare.

Mai târziu, Serviciul de Informații și Securitate a confirmat că pe lista de însărcinări a lui Bolboceanu figura penetrarea și influențarea instituțiilor decizionale din statul moldovean.

Dacă interesul rusesc pentru Moldova este dovedit, cred că, la fel ca și înaintea alegerilor parlamentare din 2014, serviciile inteligente ruse vor încerca să schimbe viitorul rezultat al parlamentarelor moldovenești prin acțiuni specifice.

Diferiți comentatori politici promovează ideea preluării puterii prin metode violente, nu în urma alegerilor. În spațiul public moldovenesc a apărut deja un curent de opinie care încearcă să ne convingă că rezultatul alegerilor parlamentare va fi fraudat.

Probabil, iminența unor scenarii ruse este cunoscută. Din acest motiv, atât misiunea OSCE la Chișinău, care prin intermediul ODIHR va da, sau nu, tonul recunoașterii internaționale a alegerilor, cât și România, în calitate de țară care deține președinția Consiliului UE, ar trebui să asigure suficiența logistică a procesului de observare a corectitudinii procesului electoral moldovenesc.

Cea mai mare provocare la adresa guvernului moldovean ține de asigurarea corectitudinii procesului electoral și de menținere a echilibrului social, în timpul, și după, desfășurarea alegerilor parlamentare. Greu, dar nu imposibil.

Apropo, vizitele pe care le întreprinde președintele Dodon în raioanele Republicii Moldova, unde are întâlniri cu cetățenii reprezintă, ori nu, o ingerință a instituției prezidențiale în procesul electoral ? Doar întreb. Experții, să răspundă.

Victor Nichituș

1 Comment

  1. Atata timp, cat actiunile neprietenoase ale Rusiei nu-si vor gasi o apreciere oficial declarata și, in consecinta, sustinerea acestor actiuni nu va fi apreciata ca tradare de Patrie, ele vor incetini. Unde, in care tara s-a mai vazut, ca Presedintele, care se decrara adept al statalitatii, sa faca plecaciuni LUNARE catre statul-agresor, care-si tine nelegitim armata aici, sustine forte separatiste si deschis declara optiuni revansiste de reconstructie a Imperiului?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*