Drepturile unor acționari suspendate la două bănci din R. Moldova

bnm.md

Comitetul executiv al BNM a aprobat la 11 ianuarie două decizii care se referă la suspendarea drepturilor unor acționari la „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A. și BC „ENERGBANK” S.A.

BNM a constatat că un grup de acționari acționează concertat în raport cu „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A.. Aceștia au achiziționat și posedă o deținere calificată în capitalul social al băncii, în mărime de 36,15 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale, fiind încălcate prevederile Legii privind activitatea băncilor. Urmare deciziei BNM, acționarii vizați trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A.

Activitatea concertată, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, a fost constatată și la BC „ENERGBANK” S.A. BNM a aprobat o hotărâre privind suspendarea exercițiului unor drepturi în privința a 52,77 la sută din acțiuni. Urmare deciziei BNM, acționarii vizați trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al BC „ENERGBANK” S.A. BNM a dispus în privința acestei bănci aplicarea măsurilor de intervenție timpurie.

Atât „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A., cât și BC „ENERGBANK” S.A. vor continua să activeze în regim normal și să presteze toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări. Ambele bănci sunt bine capitalizate, solvabile și stabile, precizează BNM.

În totalul activelor sectorului bancar din R. Moldova, „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A. reprezintă o cotă de 3,7%, iar BC „ENERGBANK” S.A. de 3,2%.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*