Ex-deputatul Andrei Baștovoi, eliberat din detenție înainte de termen

captură video

Fostul deputat în primul Parlament și unul dintre semnatarii Declarației de Independență a RM, Andrei Baştovoi, a fost eliberat din detenție, cu trei luni înainte de termen. 

El a fost condamnat în 2013, la 9 ani de puşcărie, fiind învinuit de delapidări de fonduri pe când era vicepreşedinte al companiei petroliere „Ascom-Group” și de comandarea unui dublu omor. Denunțul a fost făcut de omul de afaceri Anatol Stati, proprietarul companiei „Ascom-Grup”. Baștovoi a pledat nevinovat și s-a declarat victimă a unor intrigi.

Andrei Baştovoi  a depus cerere de suspendare a executării pedepsei încă în luna ianuarie, iar Judecătoria Chișinău i-a respins demersul. Avocații au contestat decizia în Curtea de Apel Chișinău.

În același dosar cu Andrei Baștovoi a fost condamnat la 8 ani de închisoare și fiul său, Valentin. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău le-a redus pedeapsa la 7,5 şi, respectiv, 7 ani de detenţie. Dosarul a fost purtat din instanţă în instanţă mai bine de trei ani.

După ședința de judecată, Andrei Baștovoi a declarat, citat de anticoruptie.md, că dorește să-și îmbrățișeze mai întâi rudele, apoi își va găsi o ocupație.

În 2016, CEDO i-a dat câștig de cauză lui Andrei Baștovoi care a reclamat condițiile de detenție din Penitenciarul nr.13. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*