Ex-premierul Vlad Filat a mai depus o cerere la CEDO împotriva Moldovei

Casa de avocatură Popa și Asociații a anunțat că ex-premierul Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă, a depus cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

Apărarea fostului premier a menționat că decizia de a se adresa la CtEDO a fost luată de Vlad Filat în contextul în care „magistrații din R. Moldova au emis o hotărâre de condamnare ilegală”.

Potrivit Casei de avocatură Popa și Asociații, în cerere, Filat a invocat că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale.

Fostul premier se plânge că nu i-a fost respectat dreptul la un proces echitabil, fiind încălcat prin faptul că marea majoritate a cererilor de audiere a unor martori și de efectuare a unei expertize de specialitate au fost respinse fără vreo motivare concretă. Vlad Filat se plânge Curții Europene și pe faptul că magistrații care l-au judecat nu au prezentat garanții de imparțialitate.

Reprezentantul lui Vlad Filat la Curtea Europeană, avocatul Igor Popa, s-a arătat convins că CtEDO va obliga instanța națională să revizuiască dosarul lui Vlad Filat și să îl restabilească în drepturi.

În 2015, Vlad Filat a mai depus o plângere la CtEDO „Filat c/Moldovei”, care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul 13, reținerea și arestarea ilegală.

Fostul premier Vlad Filat a fost condamnat de instanțele de judecată din Moldova la nouă ani de închisoarea pentru trafic de influenţă şi corupție. Acesta a fost reținut la 15 octombrie 2015, după ce Parlamentul i-a ridicat imunitatea.

Foto: reuters.com

3 Comments

  1. Cum prima nu a avut efect asa va fi si cu a doua. Acusi mai apare si Kroll-ul si Filea va mai sta inca vreo 10 anisori.

  2. Nu visati oameni buni, e tot o manipulare, pina la urma o sa zica ca si CEDO a fost manipulata de Plahotniuc, asa cum se spune ca acum ca UE si SUA e manipulata de asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*