Experiența Moldovei în comerțul electronic, prezentată la Geneva de ministrul Ulianovschi

Șeful diplomației moldovenești, Tudor Ulianovschi, a prezentat experiența R. Moldova în dezvoltarea politicilor comerțului electronic în cadrul unui eveniment mondial organizat anual de către UNCTAD (Conferința pentru Dezvoltare și Comerț a ONU), în parteneriat cu un grup de state OMC.

De menționat că ministrul Tudor Ulianovschi prezidează la forul instituțional de conducere a UNCTAD-ului pentru un mandat de un an de zile, ales în septembrie 2017 prin unanimitate de către cele 193 de state membre ONU.

„Implicarea R. Moldova în procesele de promovare și negociere a reglementării comerțului electronic pe arena mondială nu doar sporește vizibilitatea țării noastre la nivel internațional, dar creează oportunități avantajoase pentru mediul de afaceri, cu precădere o nișă de afirmare a întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova în circuitul de valori comercial-economice la nivel mondial”, a spus Ulianovschi.

În cadrul evenimentului organizat la Geneva sub egida săptămânii comerțului electronic, șeful diplomației moldovenești a avut o întrevedere cu Secretarul General al Conferinței pentru Dezvoltare și Comerț a Națiunilor Unite, Mukhisa Kituyi. În cadrul acesteia au cei doi interlocutori au abordat problematica implementării de către unele state membre ONU a programului reformat Asycuda în sistemul vamal, precum și identificarea resurselor financiare necesare în vederea dezvoltării infrastructurii vamale și debirocratizării procedurilor de trecere la frontieră, facilitând activitatea agenților economici.

Ministrul Ulianovschi a declarat în cadrul Oficiului ONU de la Geneva că „avem nevoie de o platformă  reală de implicare în promovarea și implementarea prevederilor Acordului de Facilitare a Comerțului la nivel mondial care deja a intrat în vigoare la nivel internațional, iar unele state slab dezvoltate și în curs de dezvoltare au nevoie de sprijinul financiar și tehnic al organizațiilor internaționale de profil economic în vederea transpunerii în practică a acestor prevederi legale.

Foto: mfa.gov.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*