EXPERT. Ce se va întâmpla cu leul moldovenesc în acest an

Economistul Veaceslav Ioniță consideră că, până la alegerile parlamentare, leul moldovenesc va avea o rată stabilă cu o ușoară înclinație de apreciere față de USD și Euro.

Expertul susține pe blogul său că în 2018 vom asista la două fenomene cu efecte diametral opuse.

„Legea privind amnistia capitalului cel mai probabil va genera noi intrări de valută în piață și creșterea ofertei de valută și 2) experiența ultimilor 15 ani arată că în preajma alegerilor unii jucători decid să retragă valuta de pe piață și creează o cerere ridicată”, scrie Ioniță.

Aceste două tendințe diametral opuse se vor compensa, astfel că nu vom asista la perturbații majore pe piața valutară.

Ioniță mai scrie că leul moldovenesc se apreciază continuu timp de 32 de luni consecutiv. Față de dolar, leul s-a apreciat cu 23% de la 20,31 Lei/USD în ianuarie 2016 până la 16,53 lei/USD în prima săptămână din august a.c. Față de euro, leul s-a apreciat cu 15% de la 22,08 Lei/Euro până la 19,22 Lei/Euro

În acest an, potrivit lui Veaceslav Ioniță, presiunea pe piața valutară a scăzut considerabil, datorită creșterii mai accelerate a cererii, în special în trimestrul II, când cererea de valută a atins nivelul record de 546 milioane USD, comparativ cu media de 400 milioane USD din ultimii 2,5 ani.

Foto: fb.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*