Expert | PSRM, poziționat cel mai bine; PD, în dificultate; ACUM a ratat șansa

zn.md

Analistul politic Anatol Țăranu este de părere că actuala competiție electorală are trei favoriți incontestabili: PSRM, PDM și Blocul ACUM.

„Socialiștii au intrat în scrutin cel mai bine pregătiți politic, cu un capital geopolitic major, cu o asistență mediatică apreciabilă și fără deficit de resurse materiale și financiare. Bazinul electoral al socialiștilor este voluminos, fiind constituit din reprezentanții minorităților naționale, cu unele excepții nesemnificative, dar și dintr-un segment larg al adepților moldovenismului primitiv – toți împreună îmbrățișând opțiunea geopolitică estică”, susține Țăranu într-un interviu pentru Tribuna.

Despre PD, analistul politic spune că PD, ca partid de guvernământ, se confruntă, în plan electoral, cu dificultăți mult mai mari.

„Capitalul electoral geopolitic al PD este considerabil șubrezit de opoziția proeuropeană, la care se adaugă invectiva de forță oligarhică. Și în plan doctrinar PD cu greu poate fi apreciat ca un partid cu o ideologie clară. Puterea PD constă în resursa administrativă, materială și mediatică impresionantă. Partidul lui Plahotniuc nu poate câștiga alegerile, dar e pe cale să înregistreze un rezultat suficient pentru a controla viitoarea guvernare. Obiectivul principal al PD constă în a nu permite socialiștilor să acumuleze un număr de mandate în Parlament care i-ar preface într-o forță dominantă”, a spus Anatol Țăranu.

Cât privește Blocul electoral ACUM, acesta a ratat șansa de a fi unica forță de opoziție proeuropeană, chiar dacă este cotat cel mai bine pe acest segment electoral.

„Rateul principal al ACUM sunt unioniștii, care, la rândul lor, n-au fost capabili să genereze un proiect electoral consolidat. Dispersarea dramatică a flancului opoziției proeuropene și unioniste echivalează cu absența lor în viitorul act de guvernare”, a punctat Țăranu.

Alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie, în vaza unui sistem electoral mixt. 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 pe circumscripții uninominale. În cursa electorală pe circumscripția națională s-au înregistrat 15 concurenți electorali.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*