Filat nu a fost judecat în dosarul furtului miliardului, avocat

Fostul premier Vlad Filat nu a fost judecat în dosarul „furtului miliardului”. El a fost judecat pentru acte de corupție și pentru trafic de influență. Declarația aparține noului avocat al fostului premier, Victor Munteanu, transmite IPN.

„El nu a fost judecat nici pentru furt, nici pentru însușirea proprietăților străine. Creditele din cele trei bănci care figurează în dosarul furtului miliardului nu se regăsesc în dosarul în care a fost condamnat fostul premier”, a spus Victor Munteanu în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Potrivit lui, din cele 250 de milioane care figurau în dosar, au rămas doar 40 de milioane. Pe parcursul procesului foarte multe cifre „au căzut”. În plus, toate solicitările de a efectua expertize financiare în dosarul lui i-au fost refuzate lui Vlad Filat.

Avocații lui Vlad Filat au expediat două cereri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Prima se referă la reținerea ilegală și faptul că a fost pus în arest înainte de a fi pronunțată sentința. A doua cerere se referă la faptul că audierile în judecată au fost făcute cu ușile închise și la faptul că a fost încălcat, în opinia apărării, regulamentul Parlamentului privind ridicarea imunității. „Vlad Filat intenționează să ceară despăgubire morală”, a declarat avocatul.

Comentatorul politic Anatol Țăranu consideră că arestul lui Vlad Filat a însemnat că regimul oligarhic din Republica Moldova a suferit anumite schimbări – a avut loc concentrarea puterii politice într-un singur loc. Potrivit lui, situația creată are două căi de soluționare: reformarea societății „de sus” și revoluția „de jos” însă ambele au șanse insuficiente de realizare în Moldova. „Regimurile oligarhice sunt caracteristice tuturor statelor ex-sovietice, mai puțin Țărilor Baltice, în care puterea politică este folosită pentru acapararea resurselor societății în folosul unui grup restrâns de oameni”, a declarat Anatol Țăranu.

Comentatorul politic Vitalii Andrievschi consideră absolut normală situația când puterea este concentrată în jurul cuiva. În opinia lui, confruntarea dintre Vlad Filat și Vlad Plahotniuc crea multe probleme pentru Moldova. „Niciunul dintre ei nu a vrut să recunoască că este partener inferior. Această luptă nu a adus nimic bun Moldovei”, a spus Vitalii Andrievschi.

Pe 15 octombrie s-au împlinit trei ani de la reținerea lui Vlad Filat. Fostul premier a fost condamnat la nouă ani de detenție pentru abuz în serviciu și corupere pasivă, pornind de la un autodenunț al lui Ilan Șor în care acesta a declarat că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani și cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale. Vlad Filat pledează nevinovat.

Foto: unimedia.info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*