FMI: creșterea economică va încetini, dar o recesiune mondială este exclusă

TIME

Ritmul de creştere a economiei mondiale va continua să încetinească, din cauza tensiunilor comerciale şi a condiţiilor financiare mai puţin favorabile, însă o recesiune la scară mondială pe termen scurt este exclusă, a declarat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, informează AFP şi Reuters.

„În luna ianuarie, FMI estima că economia mondială va înregistra în 2019 şi 2020 o creştere de aproximativ 3,5%. Între timp economia mondială a pierdut din elan, după cum veţi vedea din noile noastre previziuni revizuite ce vor fi publicate săptămâna viitoare”, a declarat Christine Lagarde într-un discurs ţinut la Camera de comerţ americană, în avanpremiera reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.

Cu toate acestea, Lagarde a subliniat că FMI nu se aşteaptă la o recesiune pe termen scurt. „De fapt, ne aşteptăm la o relansare a creşterii economice în a doua jumătate a acestui an şi în 2020. Însă trebuie să fim foarte clari, relansarea preconizată pentru ultima parte a anului este una fragilă”, a susţinut şeful FMI.

FMI, care urmează să dea publicităţii în data de 9 aprilie noile sale estimări privind evoluţia economiei mondiale, avertizează de peste un an că un război comercial între SUA şi China ar avea repercusiuni asupra creşterii economiei mondiale. În acest sens, instituţia internaţională şi-a revizuit încă din ianuarie prognozele privind avansul economiei mondiale în acest an, la 3,5%, după ce le-a revizuit deja în scădere şi în toamna lui 2018.

Christine Lagarde a avertizat, potrivit Agerpres, că mai mulţi ani de creştere a datoriei publice şi dobânzi scăzute au lăsat un spaţiu de manevră redus în multe ţări pentru a acţiona atunci când va veni următoarea criză, astfel că autorităţile trebuie să utilizeze în mod inteligent politica fiscală. Aceasta înseamnă realizarea unei mai bune balanţe între creştere economică, sustenabilitatea datoriei şi obiectivele sociale pentru a răspunde la creşterea inegalităţilor şi construirea unor plase de siguranţă mai solide.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*