FOTO. Pavel Filip la cimitirul evreiesc: aici ar putea fi un Centru cultural

Premierul Pavel Filip a cerut să fie elaborat un plan de acțiuni pentru reabilitarea Cimitirului evreiesc din Chișinău și edificarea în acest loc a unui centru cultural istoric evreiesc, care să includă mai multe obiective istorice ale comunității evreiești.

„Luând în considerare că două treimi din cimitir sunt practic distruse, aici, în continuare, ar putea fi un centru cultural istoric evreiesc, un fel de Yad Vashem. Cimitirul care se poate de restabilit, îl restabilim, inclusiv capela, dar, în rest, aici mai poate fi un muzeu, un memorial. Și, atunci va fi un loc prin care vom comemora victimele Holocaustului, dar și un punct de atracție pentru turiști”, a spus Pavel Filip, în timpul vizitei de documentare la fața locului.

Premierul a menționat că cimitirul trebuie transferat din gestiunea Consiliului municipal Chișinău în subordinea Ministerului  Educației, Culturii și Cercetării.

Starea curentă a cimitirului este dezastruoasă. Inițiativa de reabilitare a acestuia se înscrie în contextul deciziei Guvernului privind înființarea la Chișinău a unui muzeu de istorie a evreilor din R. Moldova.

Cimitirul evreiesc din Chișinău este un monument istoric cu o suprafață de peste 12 hectare și cu peste 40 de mii de morminte. În cimitir se găsesc morminte și monumente, care au circa 300 de ani.

Foto: gov.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*