FOTO. Șase noi monede comemorative a pus în circulație Banca Națională a Moldovei

Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus, azi, în circulație șase monede comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic.

Este vorba de o monedă comemorativă din seria „Personalități” consacrată celebrării a 100 de ani de la nașterea artistului plastic Mihail Grecu. Moneda redă efigia artistului și a fost bătută în aur și în argint. Moneda din aur are valoarea nominală de 100 lei și un tiraj de 100 unități. Moneda din argint are valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 200 unități.

O altă monedă din argint suplimentează seria „Evenimente istorice” și este dedicată împlinirii a 300 de ani de la prima ediție a monografiei lui Dimitrie Cantemir „Descrierea Moldovei”. Moneda are valoarea nominală de 100 lei, iar tirajul de 250 unități.

Seria „ Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei” este continuată printr-o  monedă de argint dedicată dansului tradițional „Hora”. Moneda are valoarea nominală de 50 lei și tirajul de 250 unități.

Seria „Locașuri sfinte”  include, începând de astăzi, moneda „180 de ani de la construcția Catedralei „Nașterea Domnului” din Chișinău”. Cu o valoare nominală de 50 lei și un tiraj de 250 unități, moneda este o continuare a punerii în valoare a monumentelor de arhitectură autohtonă de acest gen.

Șirul noilor monede care au fost puse în circulație azi îl încheie moneda „Gâsca-cu-gât-roșu” din seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova”. Este confecționată din argint, are valoarea nominală de 50 lei și tirajul de 250 piese.

Monedele comemorative sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și în cutii de prezentare și sunt însoțite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română și engleză, pe care se găsește semnătura guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei.

Monedele jubiliare și comemorative emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova. Prețul de comercializare al monedelor jubiliare și comemorative se stabilește în mod independent de băncile licențiate din R. Moldova, în mărime de până la trei la sută peste prețul la care au fost procurate de la BNM.

bnm1 bnm2 bnm3 bnm4 bnm5 bnm6

Foto: bnm.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*