Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va deveni funcțional în anul Centenarului Marii Uniri

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău ar putea fi pe deplin funcțional la sfârșitul anului 2018, dacă va fi respectat calendarul de acțiuni stabilit de specialiștii în energetică din România și R. Moldova.

Anunțul a fost făcut de ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Diplomatul a declarat că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este un proiect de natură strategică care își permite să asigure un lucru esențial pentru Republica Moldova – securitatea energetică prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz.

„Proiectul respectiv a intrat într-o linie dreaptă, în sensul că recent a avut loc la București o reuniune a Comisiei mixte interguvernamentale specializată pe domeniul economic. Una dintre sesiunile acelei reuniuni s-a referit la interconexiunile energetice și cu acel prilej participanții au stabilit un calendar de acțiuni”, a afirmat ambasadorul, potrivit Infoprut.

Diplomatul a spus că securitatea energetică a R. Moldova poate fi asigurată pe două căi: interconexiune pe linii electrice aeriene și gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. Pe interconexiunea energetică există deja un studiu de fezabilitate.

„Acest proiect presupune racordarea energetică a Republicii Moldova la spațiul european. Or, România deja este parte a acelui spațiu european și orice acord de genul acesta presupune și acordul partenerilor europeni”, a subliniat Daniel Ioniță.

Ambasadorul României la Chișinău a menționat că, până la sfârșitul anului 2020, este posibilă interconexiunea asincronă a sistemelor energetice dintre cele două state. Acest lucru presupune, pe lângă liniile electrice, construirea unei stații „spate în spate” care să transforme curentul alternativ care vine din România în curent continuu și apoi din curent continuu să-l transforme înapoi în curent alternativ, acțiune absolut indispensabilă.

Foto: gov.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*