Guvernatorul BNM | Un nou raport Kroll nu va mai fi

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a declarat că compania Kroll va coopera în continuare cu R. Moldova, dar un nou raport privind situaţia din sistemul bancar al ţării nu este prevăzut.

Despre aceasta Sergiu Cioclea a declarat într-un interviu realizat în baza întrebărilor a diferite surse media.

Referindu-se la investigarea furtului miliardului de dolari din sistemul bancar, Cioclea a spus că ancheta consorțiului internațional Kroll și Steptoe & Johnson a fost încheiată la finele anului trecut. Sinteza anchetei a fost publicată în limbile română și engleză pe pagina web a BNM în decembrie 2017.

„Raportul final, numit în presă „Kroll 2”, a fost transmis oficial Băncii Naționale în martie 2018, după care a fost ridicat de Procuratura Anticorupţie. Așadar, un alt raport din partea consorțiului internațional de anchetă nu este prevăzut. Kroll și Steptoe & Johnson și-au confirmat însă disponibilitatea de a coopera în continuare cu autoritățile moldovenești pentru urmărirea pe plan internațional a fondurilor delapidate prin inițierea proceselor civile în sprijinul procedurilor penale care vor fi înaintate de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI)”, a menţionat guvernatorul BNM.

Potrivit lui, pentru a determina necesitatea și domeniul de implicare a consorțiului internaţional, BNM a organizat anterior mai multe întâlniri de lucru între reprezentanții Kroll, pe de o parte, și cei ai Procuraturii Anticorupţie, CNA și ARBI, pe de altă parte.

Suplimentar, BNM a asigurat cooperarea companiei Kroll cu autoritățile naționale de supraveghere bancară din alte țări, în special cu cele din Estonia și Letonia, în care a fost domiciliată „centrala” de spălare de bani. În perioada anchetei, întâlniri de informare au fost organizate cu reprezentanții FMI, Băncii Mondiale, Comisiei Europene și Ambasadei SUA.

„Vreau să subliniez că toate informațiile necesare investigației care au fost la dispoziția BNM au fost transmise Procuraturii și companiei Kroll. Iar cele care lipsesc, menționate în sinteză, sunt informațiile pe care nu le-au furnizat autoritățile altor state prin care au tranzitat banii furați. Banca Națională nu are competențe de urmărire și deci nu se poate substitui organelor de drept în acest dosar”, a spus Cioclea, citat de Infotag.

El a mai precizat că BNM a solicitat băncilor în lichidare să intensifice acțiunile în justiție, la sesizarea cărora au fost intentate multiple cauze penale.

Foto: captură video

4 Comments

  1. Nu va fi asa de usor de recuperat acesti bani, mai ales ca recuperarea lor va solicita mari cheltuieli.

  2. Da cui trebuie aceste rapoarte, noi și așa știm că Platon cu Filat au furat miliardul, noi deja vrem banii întorși înapoi, da nu rapoarte !

  3. Acum depinde de cum vor reuși cei de la Procuratura Anticorupție și ARBI să colaboreze cu statele prin care au tranzitat banii furați, în vederea recuperării acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*