Guvernul de la Chișinău a sesizat Curtea Constituțională; Dodon – vizat

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională privind interpretarea art.98, alin.(6) din Constituția R. Moldova, în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlamentul ţării în cazul în care Președintele R. Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

Hotărârea Guvernului este orientată spre evitarea unui blocaj instituțional la Ministerul Apărării.

În context, Curtea Constituțională  s-a expus parțial asupra acestei probleme, dar nu în măsura excluderii oricărei interpretări ambigue. Astfel, Hotărârea Curții Constituționale nr. 15 din 23 martie 1999 specifică că exercitarea atribuției de numire a Guvernului de către Președintele R. Moldova, în baza votului de încredere acordat de Parlament, este obligatorie și nu depinde de voința Președintelui țării. Președintele nu poate refuza numirea Guvernului, ea trebuie să fie conformă exigențelor ce rezultă din votul de încredere acordat de Parlament.

Totodată, Curtea a concluzionat că Președintele Republicii Moldova nu este în drept să refuze numirea Guvernului, chiar dacă nu este de acord cu componența nominală a acestuia. Neexecutarea atribuțiilor constituționale de către Președintele țării ar conduce în acest caz la încălcarea principiului separației și colaborării puterilor în stat stipulat de art. 6 din Constituție.

Amintim că la funcția de ministru al Apărării a fost nominalizat de către coaliția de guvernare Eugen Sturza, vicepreședintele PPE. În replică, președintele Igor Dodon a declarat că nu va promova această candidatură pe care o consideră nepotrivită. El a declarat că nu-l va accepta pe Eugen Sturza în această funcția nici la a doua propunere. Igor Dodon a recomandat Guvernului candidatura generalului Victor Gaiciuc, o persoană apropiată șefului statului.

Foto: epochtimes.ro

2 Comments

  1. Cu Dodon doar asa si trebuieste de procedat, de altfel isi iesa din bine. Democratii propun proiecte de legi bune, populare, pe cand el nu le promulga.

  2. Dodon vrea sa-l bage pe Gaiciuc sa fie ministru apararii! Vrea sa le mai dea rusilor o parghie la noi in tara!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*