Guvernul separă Î.S. „Calea Ferată” în trei societăți pe acțiuni

Guvernul a aprobat, miercuri, Concepția pentru restructurarea sectorului feroviar și a Î.S. „Calea Ferată din Moldova pentru anii 2018-2021”, elaborat la inițiativa premierului Pavel Filip și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Concepția conține analiza situației actuale a sectorului feroviar, problemele existente în domeniu și instrumentele de soluționare a acestora, în vederea creării unui sector feroviar funcțional și eficient, în conformitate cu legislația UE. Este prevăzută inițierea reorganizării prin separare a Î.S. „Calea Ferată din Moldova” (CFM) în trei societăți pe acțiuni independente pentru infrastructură, călători și mărfuri.

Împărțirea activităților CFM în trei sectoare, care vor exercita activitatea pe piața transporturilor în mod autonom, va permite separarea strictă a sarcinilor, garantarea independenței societăților și orientarea acestora spre competitivitate în afaceri.

Printre obiectivele concepției se numără crearea Agenției Feroviare, a Autorității de Investigare a Accidentelor, precum și deschiderea pieței feroviare din R. Moldova pentru actori privați și atragerea noilor operatori feroviari.

Foto: trm.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*