IDIS „Viitorul”: 2015, anul eșecurilor economice

Experții Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” apreciază foarte sceptic anul economic 2015 într-un nou număr al „Economic Outlook”, lansat la Chișinău.

În publicație este făcută o analiză economică ce prezintă bilanțul anului care se încheie și sunt oferite prognoze și recomandări pentru anul următor.

„Am încercat să facem un TOP5 al realizărilor și eșecurilor economiei R. Moldova pentru 2015. Acest exercițiu a fost o provocare pentru noi deoarece nu am identificat vreo realizare. În schimb, la eșecuri avem o listă întreagă, inclusiv devalizarea celor trei bănci, furtul din sistemul bancar, criza din sistemul financiar bancar, implementarea defectuoasă a Acordului de Asociere cu UE, sistarea finanțării externe a țării, intrarea mai multor sectoare economice în recesiune”, a precizat Viorel Chivriga, șeful Departamentului Economic al IDIS „Viitorul”.

Potrivit autorilor publicației, citați de Moldpres, criza economică a prins teren în mai multe sectoare ale economiei. În trimestrul trei al anului curent, PIB a înregistrat o reducere în termeni reali – cu 3,7% față de perioada similară a anului precedent.

Scăderea masei monetare a continuat pe tot parcursul anului 2015 sub presiunea politicii BNM și a crizei economice pronunțate. Astfel, toate componentele masei monetare au înregistrat reduceri. Acest indicator arată diminuarea reală a circuitelor economice în economia națională, mai constată experții.

Producţia globală agricolă, în ianuarie-septembrie 2015, a marcat o reducere cu 11,8 la sută faţă de perioada respectivă a anului 2014. Eşecuri clare ale anului curent sunt și declinul pronunţat înregistrat în sectorul vegetal, campania agricolă de toamnă, defectuoasă, carențele și fraudele din sistemul de subvenţionare în agricultură, accesul anevoios pe pieţele de desfacere pentru produsele agricole, nevalorificarea majorităţii contingentelor tarifare în comerțul cu UE, obţinute în baza DCFTA, restanţele în implementarea documentelor de politici agricole, promovarea insuficientă a companiilor agricole moldoveneşti pe pieţele externe.

Industria şi-a redus din turaţii în a doua parte a anului. După o creştere de 5,9 la sută în prima jumătate a anului, în iulie – octombrie ritmul sporului a încetinit până la cca 0,3 la sută.

În anul curent comerțul internațional al R. Moldova s-a prăbușit. În ianuarie-octombrie 2015 volumul comerțului internațional al Moldovei a înregistrat 4935.9 milioane USD, ceea ce reprezintă 78,38% din valoarea atinsă în anul 2014.

2016 urmează să fie anul restabilirii încrederii, atât a populației, cât și a partenerilor  externi, iar R. Moldova ar trebui să demonstreze că este o țară reformatoare, conchid autorii publicației.

Foto: moldpres.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*