În 2017, Moldova a continuat să graviteze între Bruxelles, Moscova și Washington

Republica Moldova a gravitat „tradițional” pe plan extern și anul acesta între Bruxelles, Moscova și Washington. Însă progresele așteptate nu au fost atinse.

Dimpotrivă: dialogul cu UE a devenit și mai complicat, asistența financiară externă a fost deblocată doar parțial, neîncrederea oamenilor în integrarea europeană a crescut, o viziune sustenabilă privind securitatea națională încă nu a fost elaborată, tensiuni în relația cu Federația Rusă, curtoazii de imagine cu SUA, problema transnistreană cu progrese neesențiale a rămas cum a fost.

După nenumărate eșecuri și dezamăgiri, cauzate de inconsecvența clasei politice de la Chișinău, Republica Moldova nu mai este „povestea de succes” a Parteneriatului Estic, iar perspectivele de integrare europeană au devenit o iluzie pentru cetățenii țării. Lipsa reală a reformelor, dar și gestionarea ineficientă a finanțării externe, culminate cu scandaluri legate de spălări de bani au trezit la realitate oficialii UE, care au început să devină mai prudenți în relația cu Chișinăul. Astfel, în 2017, Bruxelles-ul nu a mai acordat atât de ușor bani Republicii Moldova și a pus condiții clare pentru actuala guvernare, taxând dur orice încercare de a duce de nas partenerii externi.

Pe de altă parte, relația cu Federația Rusă a rămas la același nivel, iar Chișinăul rămâne a fi tratat de Moscova doar ca un „frate” mai mic, care poate fi oricând pedepsit pentru încercările de a răspunde celui mai mare. Încercările sterile de a riposta politicii ruse au avut doar un efect de fumigenă, la fel ca și nenumăratele vizite de închinăciune ale președintelui socialist Igor Dodon. Mișcări lente au fost făcute pe segmentul reglementării conflictului transnistrean. Totuși, Chișinăul nu are nici acum o viziune clară privind soluționarea acestuia, pe când Tiraspolul continuă să rămână fidel Moscovei.

Continuarea articolului >>>

Simion Ciochină,
Deutsche Welle

Foto: gov.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*