În patru luni, transferurile bănești în favoarea persoanelor fizice au depășit $400 milioane

Transferurile bănești în favoarea persoanelor fizice în valoare brută au depășit, în primele patru luni ale acestui an, 427 milioane de dolari SUA. Remiterile s-au menținut pe o rată înaltă de creștere și în luna aprilie, când în valoare netă s-au majorat cu 14,6 la sută, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, făcute publice astăzi.

Volumul transferurilor băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor din Republica Moldova a crescut în ianuarie-aprilie al acestui an cu 17,2 la sută și a revenit pe creșterea puternică dinaintea crizei provocată de „furtul miliardului”.

Potrivit BNM, în luna aprilie 2018, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 98,81 milioane de dolari SUA, în creștere cu 14,6 la sută comparativ cu aprilie 2017. În aprilie, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 7,9 puncte procentuale la creșterea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, însă efectiv (eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a fost înregistrată o creștere a volumului transferurilor cu 6,7 la sută.

Aproximativ 39,9 la sută din transferurile în favoarea persoanelor fizice provin din UE, 28,1 la sută din țările CSI și 32,0 la sută din restul lumii. Federația Rusă continuă să dețină cea mai mare cotă printre țări, respectiv 27,2 la sută din total transferuri, deși remiterile din această țară s-au redus cu mult în ultimii doi ani. Pe următoarele locuri se situează Israel (18,5 la sută), Italia (13,1 la sută), SUA (8,2 la sută), Germania (6,2 la sută), Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (5,5 la sută). Cote mai mici de 4 la sută revin unor țări ca Franța, Turcia, Spania, România și Irlanda.

În structura pe valute, transferurilor în euro le-a revenit ponderea principală de 48,8 la sută, urmate de transferurile în dolari SUA – 42,4 la sută și cele în ruble rusești – 8,8 la sută.

Valoarea transferurilor de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice a crescut în 2017 cu 11,2 la sută, față de anul precedent, când remiterile coborâse la cel mai jos nivel din ultimii zece ani. Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit anul trecut prin băncile din Republica Moldova mijloace bănești în sumă netă, ajustată sezonier, echivalentă cu 1 miliard 199,9 milioane de dolari SUA.

BNM atenționează că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ și astfel de transferuri unilaterale, precum transferurile locale, inclusiv salariale în favoarea persoanelor fizice rezidente de la reprezentanțele nerezidenților (1,1 la sută din totalul transferurilor). De asemenea, transferurile în favoarea nerezidenților aflați temporar în Republica Moldova (0,3 la sută din totalul transferurilor prin sistemele de remitere de bani) și pensii (sociale și alimentare) și indemnizații (0,2 la sută din totalul transferurilor).

Moldpres; foto: cambioeurodolar.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*