Înghesuială de candidați pentru circumscripțiile uninominale

cec.md

Peste 100 de cereri au fost depuse în prima zi de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în circumscripțiile uninominale.

Consiliile electorale ale circumscripțiilor electorale au recepționat cereri din partea a 106 potențiali candidați la funcția de deputat, în vederea înregistrării grupurilor de inițiativă. Dintre aceștia, 96 de candidați sunt desemnați de partide politice, iar 10 sunt candidați independenți.

Din momentul înregistrării grupurilor de inițiativă, membrii acestora vor începe colectarea semnăturilor pentru susținerea candidaților la funcția de deputat. Pentru a fi înregistrat de consiliul electoral de circumscripție, candidatul trebuie să prezinte liste de subscripţie care conţin semnăturile a cel puţin 500 și cel mult 1000 de susţinători cu drept de vot, în cazul bărbaților-candidați, iar în cazul femeilor-candidate – cel puțin 250 și cel mult 500 de susținători cu drept de vot din circumscripția unde candidează.

Desemnarea candidaților la funcția de deputat pentru circumscripția națională și fiecare circumscripție uninominală se încheie cu 30 de zile înainte de data alegerilor.

Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 vor fi desfăşurate după un sistem electoral mixt, deputaţii urmând să fie aleşi atât pe liste de partid, cât şi în circumscripţii.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*