James Pettit: SUA vor continua să sprijine modernizarea Armatei Naţionale a R. Moldova

Ministrul Apărării, Eugen Sturza, a avut o întrevedere cu James D. Pettit, ambasadorul SUA în R. Moldova, ocazie cu care a fost trecută în revistă cooperarea dintre cele două ţări pe dimensiunea apărării.

Cei doi oficiali au discutat despre noi oportunităţi de intensificare a parteneriatului dintre armatele Moldova şi SUA.

Ministrul Sturza i-a prezentat oficialului american agenda de reforme pe care îşi propune s-o realizeze în calitate de ministru, în special aprobarea documentelor strategice — Strategia Naţională de Apărare şi Strategia Militară, majorarea bugetului apărării şi intensificarea participării militarilor Armatei Naţionale în operaţiuni de menţinere a păcii.

Eugen Sturza a mulţumit Guvernului SUA pentru sprijin în cadrul programelor de asistenţă şi instruire, care au avut ca finalitate consolidarea sistemului de apărare al Republicii Moldova. Ministrul Apărării s-a referit, în acest sens, la pregătirea militarilor în instituţiile specializate de învăţământ din SUA, dotarea cu echipament şi unităţi de tehnică, precum şi activităţi şi exerciţii desfăşurate în comun de Armata Naţională cu Garda Naţională a Statului Carolina de Nord.

Ministrul Apărării a apreciat contribuţia SUA la reconstrucţia Bazei militare de instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca în cadrul Iniţiativei Globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii (GPOI). Eugen Sturza a menţionat că datorită acestui proiect, militarii moldoveni detaşaţi în misiuni externe vor avea condiţii optime de pregătire.

Ambasadorul James D. Pettit a salutat numirea lui Eugen Sturza în funcţie şi şi-a exprimat încrederea că iniţiativele noului ministru vor impulsiona reformele în sectorul de apărare. Oficialul a adăugat că SUA vor continua să sprijine eforturile de modernizare a Armatei Naţionale.

Foto: army.md

3 Comments

  1. Acest sprijin ar trebui sa aduca modificari in armata nationala pentru a crea interes pentru tineret dea nu fugi de serviciul militar.

  2. Intensificarea relațiilor cu NATO, doar așa putem asigura securitatea țării, asta ar trebui să fie prioritatea noului ministru !

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*