Jurnalist european: Moldova, candidat pe lista lui Putin

Republica Moldova ar putea fi următorul candidat pe lista lui Putin pentru expansiunea Rusiei, consideră jurnalistul polonez Andrzej Talaga într-un interviu pentru publicația poloneză „Fronda”.

El susține că Rusia s-a împotmolit în Ucraina, același lucru s-ar putea întâmpla și în Siria astfel că are nevoie de o nouă țintă, care la etapa actuala poate fi Moldova, mai ales că aici are înfiltrate forțe care ar putea-o susține. Jurnalistul polonez face aceste declarații în contextul în care în ultimul timp se vorbește tot mai des despre un scenariu de forță care urmează a fi pus în aplicare în Republica Moldova cu sprijinul politicienilor pro-ruși Renato Usatâi și Igor Dodon, însă de curând şi Andrei Năstase.

„Da, Moldova este un candidat în acest sens. În primul rând acolo este Transnistria care poate fi folosită de ruși. În al doilea rând trece printr-o criză economică profundă și rămâne cea mai săracă țară din Europa. În al treilea rând acolo sunt forțe pro-ruse influente, inclusiv în afara Transnistriei”, menționează jurnalistul, citat de Democracy.md.

El subliniază că o bună parte a populației deține pașapoarte românești, în timp ce altă parte este vorbitoare de limba rusă, care își dorește apropierea de Rusia, ceea ce îi da anumite atuuri Rusiei. În plus, Rusia are o armată de câteva mii de oameni în Transnistria.

Rusiei îi este convenabil ca R. Moldova să rămână instabilă și să nu se apropie de UE. În primul rând, agresiunea îi va oferi societății ruse senzația de succes și mândrie. În al doilea rând, o astfel de Moldovă poate fi utilă Rusiei pentru a destabiliza în continuare situația din Ucraina, consideră jurnalistul polonez.

„De fapt, Moldova este cel mai convenabil candidat pentru noile scopuri ale Rusiei, Kremlinul nu se va decide în privința unui conflict cu Turcia, sau cu alți membri ai NATO precum țările baltice. Amenințările la adresa acestora au doar scopul de a le timora, iar Moldova în această privință este ideală”, potrivit lui Talaga.

El concluzionează că UE susține R. Moldova, dar este important ca și societatea să-și dorească apropierea de UE.

Amintim că acum câteva săptămâni în presa de la Chișinău au fost publicate documente secrete despre operațiunea „Tuman”, pregătită în subsolurile serviciilor secrete de la Moscova, în care roluri aparte li se atribuie lui Igor Dodon și Renato Usatâi, politicieni despre care s-a scris și anterior că sunt marionetele Moscovei la Chișinău. Și anterior au fost publicate materiale în care se atenționa că la Moscova a fost elaborat un plan de preluare forțată a puterii în Republica Moldova, iar responsabile pentru implementare au fost desemnate partidele pro-ruse, care au reușit să atragă și Partidul Demnitate și Adevăr controlat de oligarhul Victor Țopa.

Foto: americasfreedomfighters.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*