La Chișinău s-a propus crearea Consiliului de Salvare Națională

ipn.md

„Situația politică, economică și socială din Republica Moldova a depășit limita răului. Instituțiile statului nu fac nimic pentru cetățeni. Omul nu are garanții pentru minimul de existență, nu este asigurat, nici protejat, este fără o perspectivă de viitor”.

Sunt teze ale unui memorandum dat citirii într-o conferință de presă la IPN, de către un grup de inițiativă format din juriști și cercetători științifici, care spun că „sunt toate premisele pentru crearea unui Consiliu de Salvare Națională”.

Ștefan Sofronovici, cercetător științific la Institutul de Filologie „B.P. Hasdeu”, afirmă că, din cauza incompetențelor Guvernului și Parlamentului, legislația de astăzi este nulă și se aplică neconstituțional. Cetățenii au ajuns să nu mai creadă în nimeni și în nimic. Republica Moldova a ajuns un stat falimentar, în care domină corupția, interesele oligarhice, furtul banilor publici, iar drepturile omului nu sunt respectate.

Grupul de inițiativă care pledează pentru crearea Consiliului de Salvare Națională consideră că se cere, de urgență, demiterea președintelui Republicii Moldova. Acesta a trădat interesele statului Republica Moldova, „devenind slugă personală a lui Vladimir Putin”. Grupul de inițiativă pledează și pentru demiterea procurorului general, pentru protejarea „clanurilor Şor, Plahotniuc, Dodon”. La fel, susține demisia Guvernului, spunând că acesta contribuie la sărăcirea populației prin impunerea recuperării miliardului furat.

„Ne putem salva doar unindu-ne cu țara. Facem parte din marele trup al românismului. Este timpul să spunem adevărul, să trăim în adevăr și vom trăi liberi. Altfel vom trăi ca robi și vom rămâne slugi”, a spus Ştefan Sofronovici.

Potrivit lui Ion Rață, rezident al parcului științific „Academica” din cadrul AŞM, crearea Consiliului de Salvare Națională, care să poată ține într-un cadru legal dezvoltarea cursului Republicii Moldova, este impusă de viață.

„Încă nu s-a găsit alt mecanism care ar ajuta Moldova să iasă din acest impas. Revoltele nu sunt de dorit”, a spus Ion Rață.

Anatolie Petrici, jurist, a menționat unica salvare este reunirea, iar cetățenii Republicii Moldova sunt cu toții cetățeni români prin naștere și trebuie să-și apere drepturile la cetățenia română.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*