Legăturile lui Renato Usatâi și Veaceslav Platon cu mafia de la Căile Ferate Ruse

Scandalul Zaharcenko, declanșat în Rusia (la rudele căruia au fost găsite 120 mil. USD), continuă să fie cap de afiș în presa rusă. Acesta implică și actori din R. Moldova, fiind vorba în primul rând de politicianul Renato Usatâi și afaceristul Veaceslav Platon.

Într-un amplu articol publicat în ziarul TIMPUL se menționează și despre implicările în acțiuni murdare ale lui Renato Usatâi, devenit, în condiții îndoielnice directorul unei importante companii „ВПТ-НН” (VPT-NN) cu conexiune la Căile Ferate ale Rusiei (RJD). Este de menționat că RJD a fost și este o adevărată „vacă de muls” pentru autoritățile ruse, dar și pentru clanurile mafiote pentru că anume prin intermediul tenderelor de construcție pentru acest gigant se făceau afaceri murdare și se spălau sume importante de bani. „Usatâi, în calitatea sa de Ștampilă Portativă, avea doar o singură misiune – să spele diferența de bani din grant și să o transfere prin același Gorbunțov (bancherul negru) spre conturile mafiei lui Yakunin”, se arată în articolul din TIMPUL.

Conform articolului, războiul estul Ucrainei a fost finanțat inclusiv din banii proveniți RJD, iar în aceste scheme apare numele lui Veaceslav Plation.

„Nu degeaba la un moment dat, Platon apare pe lista SBU ca fiind unul dintre finanțatorii separatiștilor din Donbas. Pentru serviciul pe care i l-a făcut Usatâi, recomandând-ul drept cel mai bun specialist în spălarea banilor, Platon a finanțat Partidul lui Usatâi. În 2014, Usatâi anume pentru asta a și fost scos din cursa electorală – finanțare din exterior”, scrie TIMPUL.

Articolul integral – AICI.

Foto: bnm.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*