Lovitură grea pentru fumătorii din R. Moldova! Se va întâmpla la 1 ianuarie 2019

Începând cu anul viitor, prețul minim de comercializare cu amănuntul la țigarete crește. Conform proiectului legii bugetului de stat pentru 2019, aprobat de Guvern în această săptămână, prețul minim pentru un pachet de țigarete cu filtru va fi de 25 de lei, iar fără filtru – 19 lei.

Comercializarea țigaretelor cu sau fără filtru la prețuri mai mici decât prețurile minime de referință se sancționează cu amendă în mărime de 50% din valoarea țigaretelor respective, pornind de la prețul minim de referință respectiv, dar nu mai puțin de o mie de lei.

Prețul minim, pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2018, a fost stabilit în valoare de 21 de lei pentru un pachet de țigarete cu filtru şi 14 lei pentru fără filtru – 14 lei, scrie IPN.

Experții de la Banca Mondială menționează că sporirea taxelor pentru produsele din tutun ar duce la creșterea încasărilor la buget. Mărirea accizelor a dus la o scădere a consumului de țigări cu 10% sau aproximativ 600 de milioane de țigări. Numărul de țigări comercializate în anul 2017 a fost de 5,5 miliarde de țigări, pe când în anul 2016 atingea 6,1 miliarde.

Foto: alba24.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*