Mai puțini porci în Moldova

Numărul porcilor din Moldova a scăzut semnificativ, în ultima perioadă, din cauza epidemiei de pestă porcină.

În localităţile din Ştefan Vodă, unele dintre cele mai afectate de virus, au mai rămas 130 de capete. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) îi îndeamnă pe cei care deţin porci în gospodării să-şi înregistreze animalele pentru a putea solicita despăgubiri de la stat, în cazul apariţiei focarului. La intrarea şi ieşirea din Tudora sunt instalate filtre şi este interzisă transportarea cărnii de porc în localitate. Şoferii sunt inspectaţi respectă normele sanitare.

Potrivit autorităţilor locale, din cauza virusului, numărul animalelor a scăzut drastic în ultima perioadă. Doar săptămâna trecută peste 60 de porci au fost sacrificaţi la o fermă clandestină.

În cazul apariţiei focarului, toţi porcii din gospodărie urmează să fie sacrificaţi.

„Animalele pierite sunt nimicite şi îngropate pe teritoriul gospodăriei. Dacă nu este posibilitate, găsim loc specializat, facem o groapă de patru metri adâncime şi îngropăm, înainte de îngropare, ardere”, a specificat Maxim Sârbu, reprezentant al ANSA, potrivit trm.md.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Guvernul a decis să intensifice controalele la vamă şi să extindă perioada de vânătoare pentru animalele purtătoare de virus. Potrivit autorităţilor, peste 700 de porci din localităţile afectate vor fi nimiciţi, iar Guvernul va aloca un milion și jumătate de lei pentru a achita pagubele oamenilor. ANSA îi îndeamnă pe cei care deţin porci în gospodării să-şi înregistreze animalele pentru a putea solicita despăgubiri de la stat, în cazul apariţiei focarului.

Foto: capital.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*