Moldova, Georgia și Ucraina au semnat un angajament comun pentru apărare și securitate

Președinții Parlamentelor din Moldova, Georgia și Ucraina au semnat o declarație prin care se angajează să promoveze o poziție comună în  domeniul apărării și securității.

Documentul a fost semnat de Andrian Candu, Irakli Kobakhidze și Andriy Parubiy, în timpul Conferinței interparlamentare de nivel înalt cu genericul „Georgia, Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”.

Cei trei președinți cer guvernelor îmbunătățirea capacităților de contracarare a amenințărilor hibride și implementarea proiectelor integrate de infrastructură și energetică.

Șefii Legislativelor se declară profund îngrijorați de faptul că trupele ruse sunt în continuare dislocate pe teritoriul suveran al R. Moldova, iar ocupația rusă și alte forme de intervenție militară continuă în diverse regiuni din Georgia și Ucraina. Documentul subliniază îngrijorarea pentru sprijinul coordonat, din exterior pentru mișcările separatiste, operațiunile de informare care utilizează mass-media, rețele de socializare și internetul, precum și discreditarea deciziilor Guvernelor prin mesaje propagandistice și acuzații inventate.

Semnatarii declarației cheamă UE și instituțiile UE, precum și din SUA să rămână angajați și să continue să sprijine Georgia, R. Moldova și Ucraina pe calea dificilă, dar meritorie a reformelor democratice. Cei trei șefi ai Legislativelor reafirmă, prin documentul semnat, angajamentul față de integrarea europeană drept unicul și cel mai eficient instrument pentru a asigura prosperitatea, securitatea, dezvoltarea stabilă și democratică pe termen lung.

Foto: parlament.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*