Moldovenii de peste hotare trimit mai puțini bani în Moldova

Valoarea transferurilor de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice a fost în anul 2016 în continuă scădere și a coborât la cel mai jos nivel din ultimii zece ani.

Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit anul trecut prin băncile din Moldova mijloace bănești în sumă echivalentă cu 1 miliard 79 milioane USD, cu 4,5 la sută mai puțin decât în 2015.

Potrivit datelor BNM, cea mai mare parte a transferurilor, respectiv, 50,5% din total a fost efectuată în anul trecut în USD, 36,5 la sută – în euro, iar rubla rusească a coborât ca pondere de la 24,8 la sută în 2015 la 13,0 la sută în anul trecut.

Fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de USD, precum și diminuarea efectivă a transferurilor au contribuit la scăderea transferurilor.

Moldpres amintește că nivelul maxim al transferurilor a fost atins în 2008, an ce a precedat criza, când prin băncile moldovenești au fost transferate persoanelor fizice 1 miliard 660 milioane USD. Transferurile au revenit treptat pe creștere și au atins cifra de 1 miliard 612 milioane de dolari în 2014, după care au căzut brusc.

Foto: arabspring.news.com

2 Comments

  1. Anume din acest motiv e nevoie de creat cit mai multe locuri de munca aici acasa. Astfel ca cetatenii sa nu mai fie nevoiti sa plece la munca peste hotare. Un bun exemplu l-au dat democratii atunci cind au adus pe cei de la Draxlmaier la Balti.

  2. Și noi oricum avem creștere economică și o creștere semnificativă aa bugetului de stat(cu 11% mai mult față de 2016), asta înseamnă că începe a lucra economia tării, asta înseamnă că și la noi se consilidează un sistem sănătos, corect ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*