Moody’s prognozează o creștere de 1% a economiei R. Moldova

Analiza anuală de credit pentru R. Moldova, publicată de agenția internațională de rating Moody’s, arată pentru anul 2016 o creștere a economiei de 1% în acest an.

Economia Moldovei este sensibilă la șocurile economice și scăderile ciclice, provocate de partenerii săi principali. Printre factorii care contribuie la această sensibilitate sunt sectorul agrar predominant, concentrația mare a piețelor de desfacere, dar și dependența de transferurile de bani din străinătate.

Moody’s menționează relațiile neunivoce cu Rusia, care rămâne una din principalele piețe de desfacere pentru producția moldovenească, dar și o sursă de transferuri de bani de la migranții moldoveni. Relațiile incerte dintre Moldova și Rusia vor continua să se înrăutățească, potrivit Moody’s, pe măsura integrării în UE, ceea ce va intensifica riscurile pe termen scurt.

Acești factori, în opinia autorilor raportului, fac economia Moldovei receptivă la șocurile economice.

Experții Moody’s mai atrag atenția asupra faptului că întârzierea reluării finanțării externe poate provoca evenimente politice nefavorabile, iar pentru că sectorul financiar încă este slab, acest lucru creează riscuri suplimentare în perspectivă scurtă. Slăbiciunea instituțiilor moldovenești sporește receptivitatea la riscurile politice și duce la faptul că datoria publică este de 50% din PIB.

În raportul Moody’s, citat de InfoMarket, se arată că anul trecut, dinamica economică a fost influențată de cererea internă scăzută, instabilitatea politică, scăderea transferurilor de bani din străinătate, dar și neîncrederea din partea consumatorilor și investitorilor, ca urmare a fraudei bancare. Acest lucru, alături de seceta severă, au dus la contracția economiei cu 0,5%.

Foto: russia-inseder.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*