Negocieri PSRM-ACUM pentru formarea coaliției de guvernare

dosug.md

Partidul Socialiştilor a invitat oficial blocul ACUM la negocieri pentru formarea coaliției de guvernământ. Despre aceasta a anunţat, într-o conferință de presă, secretarul PSRM pentru ideologie, Ion Ceban.

„Invităm reprezentanţii formaţiunilor blocului ACUM pentru ziua de joi, 11 aprilie, începând cu ora 11.00, pentru a discuta formarea majorităţii parlamentare, constituirea coaliţiei de guvernare şi învestirea unui nou guvern funcţional”, a declarat Ceban.

Potrivit lui, invitația va fi înregistrată în cel mai scurt timp la Secretariatul Parlamentului și transmisă oficial Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platformei „Demnitate și Adevăr” (DA). Invitaţia este lansată în contextul pregătirii pentru şedinţa Consiliului Republican al PSRM, care va avea loc vineri şi la care va fi discutat planul acţiunilor de mai departe.

„PSRM este cel mai mare partid din Republica Moldova, cu cel mai mare număr de alegători și cu cele mai multe mandate în Parlament. Suntem un partid cu o responsabilitate enormă faţă de alegătorii săi, faţă de toţi cetăţenii ţării şi faţă de Republica Moldova ca stat. De aceea, abordarea noastră este şi a fost una pragmatică, echilibrată şi corectă”, a spus el, citat de Infotag.

Ceban a menționat că se propune desfăşurarea negocierilor pornind de la condițiile preliminare pe care PSRM le-a anunțat în ajun. În același timp, el a subliniat că „în pachetul de condiții, prioritate nu o are împărţirea funcţiilor”.

„Noi am înaintat candidatura președintei PSRM, Zinaida Greceanîi, la funcţia de preşedinte al Parlamentului. Considerăm că aşa ar fi corect, având în vedere că PSRM are cele mai multe mandate de deputat. În acelaşi timp, noi suntem gata să discutăm cu blocul ACUM acest şi alte subiecte”, a spus Ceban.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor privind disponibilitatea socialiștilor de a negocia cu Partidul Democrat, în cazul eșuării negocierilor cu blocul ACUM, reprezentantul PSRM a spus că „este prea devreme pentru a vorbi despre acest lucru”.

„Presupun că, în acest caz, scenariul cel mai probabil sunt alegerile anticipate”, a adăugat socialistul.

Dacă deputații în decurs de trei luni de la prima ședință a Parlamentului nu reuşesc să formeze majoritatea parlamentară și să aprobe noul Guvern, Președintele are dreptul să dizolve Parlamentul și să stabilească data alegerilor anticipate. Acest termen expiră la 21 iunie.

4 Comments

  1. ACUM si PSRM n-o sa faca coalitie acum… o sa mai cheltuie bani din buget, o sa mai traga de timp! totul pentru a destabiliza tara! totul dupa planul Moscovei!!!

    • Da vedeti o alta solutie in afara de anticipate si iar aceiasi grebla. Asa au votat Modovenii asa parlament au

  2. Teatru asta deja e un fel de piata centrala cumpara vinde functii. Nu sunt de acord cu intentiilea astea promovate de Maia si Nastase.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*