Nepotul lui Filat a scos încă 28 de milioane din BEM, tocmai în ziua în care Ioniță a făcut primele dezvăluiri pe acest caz

Liderul PLDM, Vlad Filat, este acuzat de către Veaceslav Ioniță, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, de abuz și trafic de influență. Președintele Comisiei economie, buget și finanțe susține că, în ziua în care a prezentat un șir de scheme prin care liderul PLDM ar fi implicat în furtul mai multor milioane de lei de la Banca de Economii, firma nepotului lui Filat ar fi luat un împrumit de 28 de milioane de lei de la aceeași bancă.

Veaceslav Ioniță (foto) susține că, pentru a primi acest împrumut de 28 de milioane de lei, firma Caravita a gajat 1.000 de hectare de teren arabil. Astfel, BEM a acceptat acordarea acestui credit.

„Exact în 12 septembrie, firma „Caravita Co” a familiei Filat, pentru că deja este o firmă de familie, a avut tupeul să ia un credit de 28 mln de lei cu un Acord adițional semnat pe 22 septembrie, prin care s-a lăsat drept gaj – un teren arabil. Noi discutăm că se scot banii din BEM și exact în acea zi s-a întâmplat acest lucru. Să întrebați un agriucltor dacă e posibil să gajezi un teren arabil la BEM și să iei 28 mln de lei. Dacă asta nu e trafic de influență pentru 1000 de hectare să iei așa sume mari de bani, atunci eu nu mai pricep nimic în economie”, a declarat Veaceslav Ioniță, într-o conferință de presă.

”Aici deja s-a au făcut contract direct, fără firme offshore. Maximum 10 milioane de lei poți să obții, dar 28 de milioane…. Eu cred că povestea asta merge prea departe. Condițiile în care a fost încheiat contractul indică un abuz și trafic de influență și cred că domnul Filat este implicat direct. Nu cred că tânărul acela de 26 de ani (n.red.nepotul lui Vlad Filat – Vladimir Rusu) este capabil de trafic de infuență”, a spus Veaceslav Ioniță.

De asemenea, președintele Comisiei economie, buget și finanțe a făcut apel către instituțiile statului responsabile să se autosesizeze și să ducă acest caz până la capăt. “Voi ruga CNA și CNI să se expună dacă acest contract este unul tipic comercial, sau unul pe bază de influență”, a declarat Ionita.

Potrivit Realitatea.md, pe 12 septembrie Veaceslav Ioniță a prezentat documente prin care demonstrează că de la Banca de Economii au fost furate 120 de milioane de lei, în ultimele trei luni. Potrivit lui Ioniță, banii au fost furați prin intermediul firmelor offshore, iar în aceste scheme ar fi implicat Vlad Filat, liderul PLDM, formațiune pe listele căreia Ioniță a ajuns deputat. Ulterior, Ioniță a mai prezentat o schemă prin care de la BEM au fost furate alte 330 de milioane de lei.

După declanșarea acestui scandal, Vlad Filat a recunoscut intr-o emisiune TV că firma Caravita aparține nepotului său.

Prețul unui hectar de teren arabil în raionul Anenii Noi este de aproximativ 15.000– 20.000 de lei. | Realitatea.md 

Foto: Realitatea.md

1-340b3b121c2-fa89029b183-811d2aecdc4-4d583e8f005-f7fdebc2b16-0a1ce050317-517197ace98-fbbf09b32f9-5cea082b6510-8de3d3885b11-bac1d9b97a

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*