Noi reglementări în audiovizual

Deținătorii mai multor licențe de emisie sunt obligați să renunțe la licențe, păstrând numai două de același tip (2 –TV, 2 Radio), după anularea de către Parlament a articolul (II) din legea pentru modificarea și completarea articolului 66 din Codul audiovizualului al R. Moldova.

Modificarea a fost aprobată, ieri, cu votul a 79 de deputați din 86 prezenți.

Deputații au votat ca 6 ore de content local să fie difuzat în orele de maximă audiență. Legea stipulează orele de difuzare a contentului local în intervalul de timp cuprins între orele: 06.00-09.00; 17.00-23.00 în zilele de luni până vineri și 06.00-00.00 în zilele de sâmbătă și duminică pentru TV; 06.00-13.00; 17.00-20.00 pentru radio.

Produsul autohton va constitui cel puțin 8 ore din volumul zilnic de emisie și va fi difuzat exclusiv în intervalul orelor 6.00-24.00. Cel puțin 6 ore din produsul  autohton va fi difuzat în orele de maximă audiență, dintre care cel puțin 4 ore vor fi difuzate în limba de stat.

Proiectul prevede aplicarea graduală a penalităților de către autoritatea națională. Astfel, Consiliul Coordonator al Audiovizualului va aplica sancţiuni în dependenţă de gravitatea şi frecvenţa încălcărilor comise.

Cotele de audiență vor fi măsurate de către o companie selectată în baza unei licitații transparente cel puțin o dată la 5 ani conform procedurilor și condițiilor stabilite printr-un Regulament aprobat de CCA.

Proiectul a fost înregistrat în Parlament în 2015, fiind avizat de Consiliul Europei și OSCE.

Foto: paginademedia.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*