O nouă majorare a prețurilor la carburanți

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi, pentru perioada 13-26 iunie, prețul plafon de comercializare cu amănuntul la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 19,49 lei pentru un litru, iar la motorină de 17,41 lei.

Prețul de referință la benzină pentru următoarele două săptămâni este cu 34 de bani per litru mai mare decât cel stabilit la 15 mai, iar motorina s-a scumpit cu 32 de bani.

Noile prețuri la benzină și motorină, stabilite astăzi de ANRE, vor intra în vigoare la miezul nopții, și vor fi în vigoare cu începere de la 13 iunie până la 26 iunie.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică explică cum sunt formate noile prețuri. Astfel, la stabilirea prețului la benzină a fost luat în calcul 9,23 lei per litru prețul conform cotațiilor, 3,76 lei pentru un litru cota accizului, 3,25 lei marja comercială specifică și 3,25 lei per litru TVA. La motorină s-a luat în calcul 9,50 lei per litru prețul conform cotațiilor, 1,76 lei pentru un litru cota accizului, 3,25 lei marja comercială specifică și 2,90 lei per litru TVA.

Potrivit unui comunicat al ANRE, citat de Moldpres, în conformitate cu legea privind piața produselor petroliere, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești, reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de BNM în raport cu dolarul SUA pentru ultimele 14 zile calendaristice.

Foto: autostrada.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*