O țară și-a schimbat numele

Regele din Swaziland, ultimul monarh absolut din Africa, a anunţat că ţara sa şi-a schimbat numele în „eSwatini”, decizie anunţată joi cu ocazia aniversării a 50 de ani de independenţă a acestui mic stat din sudul Africii, relatează AFP.

„Aş vrea să anunţ că Swaziland va reveni la numele său original”, a declarat regele Mswati al III-lea în Manzini (centru), al doilea oraş ca mărime al ţării.

„Odată cu independenţa, toate ţările africane şi-au preluat vechiul nume, cel dinaintea colonizării”, a spus el în faţa unui stadion plin de oameni.

„Swaziland este singura ţară care şi-a păstrat numele din epoca colonială. Deci, de acum încolo, ţara se va numi în mod oficial Regatul eSwatini”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Fost protectorat britanic, această mică ţară muntoasă, aflată între Africa de Sud şi Mozambic, şi-a câştigat independenţa în 1968.

În timpul epocii coloniale, ţările africane şi-au schimbat numele. Odată cu obţinerea independenţei, ele au fost însă redenumite. Congo a devenit Zaire înainte de a lua numele de Republica Democratică Congo, Rhodesia de Sud se numeşte Zimbabwe, Coasta de Aur a fost redenumită Ghana.

Foto: agerpres.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*