Oficial european: UE va susține R. Moldova

Uniunea Europeană va susţine în continuare R. Moldova şi pe cetăţenii săi. Declaraţia a fost făcută de Comisarul European pentru politică de vecinătate, Johannes Hahn, în timpul vizitei sale la Tallinn, Estonia.

Oficialul a spus tranşant că UE nu se va extinde în viitorul apropiat, dar acest lucru nu ar trebui să descurajeze ţările din Parteneriatul Estic, care au aspiraţii de aderare, ci din contra – să demonstreze că pot realiza reforme.

Johannes Hahn a declarat în timpul discuţiei cu jurnaliştii că UE va susţine cetăţenii moldoveni.

„Noi ne-am învățat lecțiile. Acțiunile noastre vor fi în așa fel încât oamenii să simtă de ce facem anumite lucruri. Percepția nu ar trebui să mai fie niciodată că susținem guverne. Noi susținem cetățenii și încercăm să-i ajutăm”, a declarat oficialul, citat de TV „Moldova 1”

Comisarul european a vorbit şi despre condiţiile în care va fi acordată asistenţa macrofinanciară. „Există recomandările Comisiei de la Veneţia care nu prea sunt respectate de către Guvern și partidul de guvernare. Au implementat o lege, iar acum adoptă legislația secundară. Ulterior, după ce vom avea o viziune de ansamblu, vom lua o decizie, dar sigur aceasta nu trebuie să lezeze interesul cetăţenilor”, a mai spus Johannes Hahn.

Johannes Hahn a reiterat anunţul că UE nu se va extinde în viitorul apropiat, dar acest lucru nu ar trebui să descurajeze ţările din Parteneriatul Estic care au aspiraţii de aderare, în particular Moldova, Ucraina şi Georgia.

„Noi, europenii, avem interesele noastre, să exportăm stabilitate. Aici vorbim despre asigurarea democrației, supremația legii, pluralismul inclusiv politic, transparența, toate valorile europene pentru că acestea sunt criteriile cheie pentru un succes economic. Dorinţa UE pentru extindere nu este foarte mare, dar sunt sigur că asta se poate schimba. Sfatul meu pentru țările vecine este să se concentreze acum pe aceste priorități stabilite, pe problemele concrete pentru a îmbunătăți situația per ansamblu și pentru a pregăti terenul pentru pașii de viitor”, a afirmat oficialul european.

La 24 noiembrie, la Bruxelles, va avea loc Summit-ul Parteneriatului Estic, care va reuni șase ţări membre: Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia, Belarus şi Azerbaidjan.

Foto: ec.europa.eu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*