Oficial | Președintele R. Moldova nu poate fi membru de partid

Hotărârea Curţii Constituţionale (CCM) privind controlul constituționalității a unor prevederi din articolul 112 alin. (2) din Codul electoral, prin care a declarat constituţională interdicția pentru Președintele țării de a fi membru de partid, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Hotărârea Curţii a fost adoptată la 12 decembrie 2017 şi este un răspuns la sesizarea depusă de deputatul socialist Vlad Bătrîncea, care pretindea că “incompatibilitatea instituită prin textul legii contravine dreptului constituțional de asociere într-un partid politic”.

Potrivit deciziei Curţii, mandatul Președintelui R. Moldova este incompatibil cu calitatea de membru al vreunui partid politic, deoarece “prin depunerea jurământului, şeful statului își asumă un angajament juridic faţă de întreg poporul R. Moldova şi trebuie să facă dovada imparțialității şi neutralității sale politice”.

Magistraţii au stabilit că şeful statului joacă rolul unui arbitru, sau al unei puteri neutre, fiind detașat de partidele politice. Curtea a reținut că Președintele ţării este obligat să acționeze în interesele întregii societăți şi nu ale unei părţi a acesteia, unui grup sau partid politic.

Astfel, Curtea a reţinut că interdicția stabilită de lege se înscrie în limitele admisibile ale restrângerii dreptului la asociere în partide politice, fiind astfel conformă articolului 41 din Constituție.

Moldpres

Foto: moldova24.info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*