Parlamentarii români au reconfirmat Acordul de împrumut de 150 mil. de euro pentru Moldova

Deputații de la București au respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui român Klaus Iohannis, prin care şi-a exprimat dezacordul ca România să ofere R. Moldova împrumutul de 150 de mil. de euro.

Cu 252 de voturi „pentru“, deputaţii au aprobat acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România în calitate de „împrumutător” şi R. Moldova în calitate de „împrumutat”, în sumă de până la 150 mil. de euro, semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015.

Potrivit Adevarul.ro, deputaţii au respins cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis, care a considerat inoportună acordarea unui împrumut R. Moldova, aflată în criză politică la acel moment.

Sursa citată menționează că, în acest moment, R. Moldova este conectată la două surse de ajutor financiar românesc: la împrumutul nerambursabil de 100 de milioane de euro, acordat de Guvernul Ponta în urmă cu mai bine de doi ani la împrumut de 150 de mil. de euro – bani rambursabili în termen de cinci ani, la o dobândă de 1,5%. Aceşti bani ar fi o supapă de supravieţuire a R. Moldova ce ar acoperi cheltuielile bugetare timp de două luni.

Puterea.info amintește că premierul român Dacian Cioloș a condiționat, la sfârșitul lunii ianuarie a.c., acordarea primei tranșe de împrumutul în sumă de 60 mil. de euro cu șapte „acțiuni decisive” pe care trebuie să le îndeplinească autoritățile de la Chișinău, fiind vorba inclusiv de alegerea unui nou guvernator al BNM și negocierea unui acord de finanțare cu FMI.

Foto: rfi.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*